Home » Blog » Eigen Ervaringen » EMDR Ervaringen
EMDR therapie

EMDR Ervaringen

door | 20 aug, 2021 | Eigen Ervaringen

In juni 2021 heb ik kennis mogen maken met de basis techniek van EMDR.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitation and Reprocession.
Er is ontzettend veel op het internet te vinden over wat EMDR precies inhoudt en doet.
Om een lang verhaal kort te maken:

Door het aanbieden van bepaalde stimuli wordt het werkgeheugen voldoende overbelast dat de negatieve lading, die vaak gekoppeld zit aan nare gebeurtenissen (zoals rouw of trauma), verminderd wordt totdat deze niet tot nauwelijks aanwezig meer is.

Deze techniek is ontworpen in de eind jaren 80. Ik heb de naam allereerst gehoord in de opleiding tot rouw- en verliestherapeut, waarin altijd werd gewaarschuwd dat je als rouw- en verliestherapeut moet oppassen als je aan trauma’s gaat zitten. In mijn werk met doven/slechthorenden ben ik een paar keer mee geweest met een cliënte die EMDR therapie volgde. Ik heb met veel interesse en verbazing geobserveerd hoe werkzaam deze techniek is, terwijl het zo ‘makkelijk’ en ‘simpel’ lijkt.

Vanwege mijn samenwerking met Praktijk Puur Inzicht te Zwolle, werd mijn blik nogmaals op deze techniek gericht.
Door het volgen van een 3 daagse cursus heb ik de basis van deze techniek mogen leren en ook persoonlijk mogen ervaren.
Het klinkt wellicht vreemd dat je binnen 3 dagen al een bepaalde basis van een techniek kunt leren en beheersen, echter merkte ik gelijk in de praktijk de positieve veranderingen bij mijn cliënten wanneer ik dit inzette.
Ik heb geleerd om de RDI te gebruiken. RDI staat voor Resource Development and Istallation. Wat inhoudt dat er wordt gekeken naar welke innerlijke hulpbronnen de cliënt nodig heeft voor het probleem die wordt ervaren en deze hulpbronnen worden d.m.v. EMDR bekrachtigd.
Ik heb geleerd om het standaard EMDR protocol in te zetten. Waarin ik met verschillende soorten stimuli kan werken om de juiste overbelasting aan de cliënt aan te bieden dat de negatieve lading eraf gaat. Als laatste heb ik geleerd hoe ik met een Future Forward/Future Template kan werken als een cliënt een angst/fobie heeft die in de toekomst plaats vindt.

Sinds deze cursus maak ik regelmatig gebruik van deze technieken, naast mijn expertise rondom rouw en verlies.
Ik zie dat EMDR op korte termijn werkt en, wanneer goed doorlopen, op langer termijn de spanningen wegblijven of in ieder geval houdbaar zijn.
Telkens ben ik weer getuige van de veerkracht die een mens in zich heeft om zich staande te houden nadat er een ingrijpende nare gebeurtenis is geweest of wanneer er sprake is van angsten/fobieën en hierin productieve zelfzorg in te ontwikkelen/ te laten zien.

Zo zijn, voor een groot gedeelte, de cliënten die bij mij komen, vrouwen die een traumatische gebeurtenis hebben ervaren rondom hun zwangerschap, miskraam en/of geboorte van hun kind.
Maar ook zie ik cliënten die vroeger erg gepest zijn of vanuit hun gezin van herkomst niet de juiste behoeften hebben ervaren van hun ouders, waardoor ze nu vast lopen.

Elke keer ben ik dankbaar dat ik hier een kleine rol in mag en kan spelen door deze techniek aan te bieden en dat daardoor iemand zichzelf weer terugvindt en het leven weer aankan.

 

Over Jacqueline

Jacqueline Schots – de Ruig, woonachtig in Deventer. (Ervarings)deskundig in de zorg én rondom rouw & verlies. Ik streef naar een maatschappij waarin alle vormen van verlies en rouw ‘doodnormaal’ zijn. Daarom bied ik mijn kennis en kunde aan voor zorgprofessionals en docenten.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin