Wat zijn emoties?
Emoties zijn gevoelens die we hebben als reactie op dingen die binnenin ons of om ons heen gebeuren.
We zijn in staat om veel verschillende emoties te ervaren en ook nog eens een mengeling van verschillende emoties.
Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Ik sta hiervoor bij de volgende punten stil.
Wat zijn de basis emoties?
Hier zijn de meningen over verdeeld. Ik hanteer de volgende basis-emoties: Boos, Blij, Bang, Bedroeft, Verbaasd en Afschuw.
Dit doe ik omdat ik van mening ben dat alle ‘overige’ emoties in hun kern terug te brengen zijn naar één van de basis-emoties die ik hiervoor benoemde. Zo is bijvoorbeeld Woede een vertakking van Boos en Vreugde een vertakking van Blij.
Wil je een overzicht van alle emoties klik dan hier.
Waarom heb ik last van één of meerdere emoties?
Dit is afhankelijk van wat je hierin hebt geleerd. De basis krijg je vanuit huis mee.
Als je hierin hebt geleerd dat een bepaalde emotie nooit getoond werd of er werd niet goed hierop gereageerd, dan integreer je dit. Ook latere ervaringen in je leven kunnen je een nieuwe les geven in hoe om te gaan met emoties. Bijvoorbeeld door de vrienden die je hebt of op de werkvloer.
Hierin zit ook gelijk een positieve kant. Je bent nog altijd leerbaar hierin.
Wel is het zo dat hoe later je hiermee start, hoe groter de uitdaging is om je (oude) patronen bij te schaven.
Hoe kan ik omgaan met mijn emoties?
Het makkelijkste, wel ook het lastigste is om deze emoties niet langer meer uit de weg te gaan en ze te gaan ervaren. Hoe naar, pijnlijk of vervelend dit ook voelt.
Als je ruimte geeft hieraan zul je zien dat je daarna weer ruimte krijgt voor andere, helpende, ervaringen.
5 gerichte tips om beter met emoties om te gaan
- Tip 1: Erken en accepteer je emoties:
Het is belangrijk om je emoties te (h)erkennen. Negeer ze niet en druk ze niet weg.
Accepteer dat het normaal is om emoties te ervaren. Het is menselijk.
Geef jezelf de ruimte om te ervaren wat je voelt. Bijvoorbeeld door aan het einde van de dag 5 minuten tijd te nemen om stil te staan bij hoe jij je voelt of hoe jij de dag hebt ervaren - Tip 2: Geef uiting aan je emoties:
Denk hierbij bijvoorbeeld aan praten met een vertrouwenspersoon, het bijhouden van een dagboek of door te tekenen, schilderen of schrijven. - Tip 3: Leer helpende coping-mechanismen aan:
Coping is je manier om om te gaan met. Bijvoorbeeld: bepaalde lichaamsbeweging, meditatie, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen of het doen van activiteiten die je energie en voldoening geven. - Tip 4: Zoek steun:
Praat erover. Met vertrouwde vrienden, familieleden, collega’s, je huisarts of een therapeut/coach. Het delen van je gevoelens en gedachten met anderen kan enorm helpen. - Tip 5: Wees geduldig met jezelf:
Emoties hebben tijd nodig om te verwerken. Wees geduldig met jezelf tijdens het proces.
Het is oké als je niet meteen weet hoe je met bepaalde emoties moet omgaan. Leer en groei stap voor stap.
Wat kan ik doen als ik er zelf niet uitkom?
De kortste lijn is een afspraak maken met je huisarts.
Als je uitlegt waar je tegenaan loopt of dat je met jezelf in de knoop zit, zal die vaak een afspraak inplannen bij de POH.
De POH is een afkorting voor Praktijk Ondersteuner Huisarts.
Die ondersteunt de huisarts en heeft vaak iets meer ruimte en tijd voor jou en je verhaal.
Tijdens de gesprekken kan die met je meedenken, je tips en handvatten geven, zelfs een e-learning aanbieden. Mocht dit niet voldoende zijn of is er een bepaalde expertise nodig zijn, dan kan de huisarts vanuit diens eigen netwerk iemand voorschrijven. Het staat je uiteraard ook vrij om zelf, via internet of via mond-tot-mond, iemand te zoeken die bij je past en jou kan helpen.
In de GGZ is er vaak een wachtlijst. Het voordeel is dat dit vaak meer vanuit de zorgverzekering (volledig) wordt vergoed. Bij andere therapeuten is dit de vraag, ze zullen in ieder geval niet volledig vergoed worden. Dit kun je bij de desbetreffende persoon navragen of op de website opzoeken.